Ma-vr 7:00-15:00
Weg met
stress en krijg
hervind je innerlijke balans
Stress is een alomtegenwoordig fenomeen in onze tijd. Of het nu gaat om werkdruk, emotionele spanning of de constante drukte van het moderne leven, ons lichaam en onze geest reageren op deze prikkels - vaak sterker dan we zouden willen. Hoewel de Westerse en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) verschillende perspectieven op stress bieden, zijn ze het erover eens dat langdurige stress het evenwicht in het lichaam verstoort en tot chronische problemen kan leiden.
Stress is een van de meest voorkomende problemen in het moderne leven - het beïnvloedt ons lichaam en geest meer dan we ons vaak realiseren. Terwijl de westerse geneeskunde het ziet als een fysiologische reactie op stress, kijkt de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) ernaar via de energiebalans van het lichaam en de stroom van levenskracht Qi. Hoe kunnen we deze twee benaderingen met elkaar verbinden en stress beter begrijpen? Het antwoord kan de sleutel zijn tot het vinden van de balans waar we allemaal naar verlangen.
In de westerse visie is stress de fysiologische reactie van het organisme op een stressvolle situatie. Hormonen, vooral cortisol en adrenaline, komen in actie om het lichaam voor te bereiden op "vechten of vluchten". Op korte termijn helpt stress ons om te gaan met uitdagende situaties. Het probleem ontstaat als het te lang duurt - dan raakt het zenuwstelsel uitgeput, de immuniteit verzwakt, de slaap, spijsvertering en concentratie worden verstoord en, last but not least, er ontstaan psychosomatische problemen.
De behandeling richt zich meestal op symptoombestrijding met psychotherapie, ontspanningstechnieken, adaptogene kruiden en, in ernstigere gevallen, antidepressiva.
TCM ziet stress als een verstoring van de vrije stroom van energie (Qi):
TCM benadert stress niet geïsoleerd, maar binnen het totale energieplaatje van een persoon. Er wordt gekeken naar de oorzaak, niet alleen naar het gevolg.
Door westerse en oosterse perspectieven te combineren, kunnen we stress beter begrijpen en effectievere zorg opzetten. In het Westen kunnen we gebruik maken van de mogelijkheden van psychotherapie, mindfullness, fysieke activiteit, gezonde slaap en adaptogene kruiden zoals rhodiola en aswagandha. In TCM daarentegen wordt de kracht van geneeskrachtige paddenstoelen zoals Reishi of Hericium vaak gebruikt, evenals fytotherapie. Verder is het mogelijk om te helpen met acupressuur, acupunctuur, ademhalingsoefeningen, Qi Gong oefeningen en vooral door het dieet aan te passen aan het type constitutie, maar daar zullen we het de volgende keer over hebben.
Stress is niet de vijand als we het zien als een signaal van het lichaam dat we het rustiger aan moeten doen en weer in balans moeten komen. Of we nu kiezen voor de westerse geneeskunde, traditionele Chinese geneeskunde of een combinatie van beide, het doel is altijd harmonie van lichaam, geest en ziel.