Ma-vr 7:00-15:00
Voeding is een van de fundamentele pijlers van een goede gezondheid, sterke immuniteit en algehele fitheid in het concept van de traditionele Chinese geneeskunde. Onjuiste voeding kan verantwoordelijk zijn voor wel 20% van de verschillende gezondheidsproblemen. En dan bedoel ik niet alleen de samenstelling van het dieet, maar ook de manier waarop we voedsel verwerken, bereiden en consumeren. De arts Jiang Chao schrijft in zijn werk over toegepaste diëtetiek: "Wie zijn natuur kan cultiveren, eet pas nadat hij honger heeft gekregen en eet toch niet genoeg; drinkt pas nadat hij dorst heeft gekregen en drinkt toch niet te veel; eet vaker en weinig in plaats van ineens en veel. Zo is er in verzadiging ook honger, en in honger is er ook verzadiging."
Net als op andere gebieden in ons leven, beveelt de Chinese geneeskunde het principe van evenredigheid aan bij het eten. Elk extreem is verkeerd. Als we te weinig eten, zal onze Milt (in de woorden van de westerse geneeskunde, ons spijsverteringsstelsel) niet genoeg energie hebben om Qi en bloed te produceren, wat de brandstof voor ons lichaam is, en zullen we wegkwijnen. In het begin zullen we moe zijn en geleidelijk aan verschillende disharmonieën ontwikkelen die voortkomen uit het zogenaamde tekort. Als we te veel eten, zullen we de Milt overweldigen en zijn functie om voedsel te transformeren verzwakken. Onze spijsvertering zal vertragen, het lichaam zal niet genoeg Qi en bloed energie produceren en ons lichaam zal weer wegkwijnen. Bovendien produceert een verzwakte Milt te veel zogenaamde pathologische vochtigheid, die de neiging heeft zich in het lichaam te nestelen. Het manifesteert zich als vetheid, zwelling of gynaecologische afscheiding. Het is ook de oorzaak van slijmproductie. En niet alleen het voor de hand liggende slijm, dat we opsnuiven of ophoesten, maar ook het verborgen slijm, dat de vorming van "pluggen" veroorzaakt die de vrije stroom van Qi-energie verhinderen. Wat weer leidt tot bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid of verschillende asymmetrische problemen en, als de energie sterk geblokkeerd is, zelfs tot kanker. En hier wil ik graag stoppen.
Meer dan de helft van de mensen die vitale paddenstoelen gebruiken om het lichaam te ondersteunen zijn kankerpatiënten, dus ik wil een paar belangrijke dingen noemen over voeding bij kanker.
In de tijd dat ik betrokken ben geweest bij de behandeling met vitale paddenstoelen, ben ik veel dieetbenaderingen tegengekomen die mensen toepassen als ze kanker hebben. Van rationele tot absurde benaderingen. Van verschillende hongerdiëten tot diëten gericht op geselecteerde voedingsmiddelen.
Dus hoe benaderen we het Chinese dieet voor kanker? Ik moet van tevoren benadrukken dat er niet één waarheid is. Ieder mens is anders. Ieders lichaamsbalans is anders. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de ene persoon helpen en de andere pijn doen. Dit principe van individualiteit moet altijd in gedachten worden gehouden. Er bestaat geen heilige graal in diëten, hoewel sommige mensen er voortdurend naar op zoek zijn. En sommigen beweren het gevonden te hebben. Of toch niet? Lees verder.
Er zijn ook veel soorten kanker en ze hebben verschillende oorzaken. Ook daarom is het moeilijk om eenheid te vinden in deze diversiteit. Maar laten we het proberen.
We hebben twee stellingen om vanuit te werken:
Voor het eerste punt weten we dat de belangrijkste bron van herstel van Zheng Qi het Miltorgaan is. De Milt Qi moet dus gevoed en versterkt worden. Dat betekent dat we voedsel moeten eten dat ons veel energie geeft, maar dat ons niet zwaar maakt. Zie het als zoveel mogelijk energie produceren met zo min mogelijk werk. Je lichaam moet zo efficiënt mogelijk werken. Geef het licht verteerbare voedingsstoffen van goede kwaliteit en overlaad het niet met dingen waar het niets aan heeft en die het verzwakken. We moeten sterk en medisch genoeg zijn zodat ons lichaam de vijand effectief kan bestrijden en zodat het drastische conventionele behandelingen in de vorm van chemotherapie of bestraling aankan.
Het bovenstaande geldt ook voor het tweede punt. Dat alles in het lichaam vrij moet stromen. Door de Milt te verzwakken, kunnen we blokkades in de spijsvertering creëren. Als de Milt Qi zwak is, vertraagt de stofwisseling, stagneert het voedsel in het spijsverteringskanaal en ontstaan er blokkades (die zich uiten in een opgeblazen gevoel, constipatie, enz.) Als we veel koud voedsel eten (zoals elke dag groentesalades), zal de kou ook de Qi-stroom vertragen en kunnen er blokkades in de Qi-stroom ontstaan. Zelfs in het eerste jaar Chinese geneeskunde leren studenten dat een blokkade in het lichaam andere blokkades kan veroorzaken. Ik zie dit heel vaak in de praktijk. Met een juist dieet zijn we in staat om een vrije stroom van Qi te bewerkstelligen en met een onjuist dieet zijn we in staat om deze Qi te vertragen of zelfs te blokkeren.
Benadrukt moet worden dat emoties en stress een grotere invloed hebben op de vorming van blokkades in de Qi-banen. Emoties die overmatig zijn of onderdrukt worden. Voeding is dus belangrijk, maar onze emotionele toestand heeft een veel grotere invloed op de vorming van blokkades. Bij alle vrouwen die bij mij kwamen met borstkanker was stagnatie van de lever Qi terug te vinden in de etiologie. Daarom is het heel belangrijk om te proberen emoties koste wat het kost op afstand te houden. Vermijd stress, leer ermee om te gaan. Maar let op, het onderdrukken van emoties is vaak gevaarlijker en het is ook een vaker voorkomende oorzaak van blokkades.
En uiteindelijk het belangrijkste advies. Onderhoud goede relaties met de mensen om je heen. Vergeef degenen die je pijn hebben gedaan. Sluit vrede met hen. Toon altijd liefde aan je medemens. Dat is misschien wel het allerbeste medicijn.