Selecteer het land waar je de goederen wilt laten bezorgen. We passen de site dienovereenkomstig aan, zodat je de verzending kunt selecteren en je bestelling kunt betalen.

Dieet bij gezonde mensen

Hoe we moeten eten als we heel gezond zijn

Dieet voor gezondheid en Qi balans

Of we gezond of ziek zijn, wordt beïnvloed door de kwaliteit en kracht van de essentie die we van onze voorouders geërfd hebben, de kwaliteit van het voedsel en de lucht die we inademen en de kracht van de organen die voedsel en lucht omzetten in Qi en bloed. Een goed dieet kan een grote bijdrage leveren aan het behouden en versterken van onze gezondheid. Volgens de Chinese geneeskunde is de Milt het meest vitale orgaan dat verantwoordelijk is voor het omzetten van voedsel in Qi en bloed.

Functies van de milt volgens TCM

De milt is in de Traditionele Chinese Geneeskunde een sleutelorgaan voor het spijsverteringsstelsel en de algehele gezondheid. Het is synoniem met spijsvertering. Het is verantwoordelijk voor het omzetten van voedsel en vloeistoffen in Qi en bloed, die essentieel zijn voor alle lichaamsfuncties. We zouden kunnen zeggen dat het de brandstof van ons lichaam is. De milt haalt de essentie uit voedsel, die vervolgens wordt gebruikt om energie te creëren en het hele lichaam te voeden. Een goede werking van de milt is daarom essentieel voor het behoud van een goede gezondheid, een sterke immuniteit en algehele vitaliteit.

Gelukkig,gezin:,Moeder,Vader,Kinderen,Zoon,En,Dochter,Rennen,Terug

Algemene principes van voeding bij gezonde mensen om de milt te versterken

Voor gezonde mensen is het aanbevolen om voldoende te eten, voedsel van goede kwaliteit te eten en het dieet aan te passen aan de seizoenen.

  • Eet echt voedsel: Eet natuurlijk voedsel en vermijd bewerkt voedsel. Alleen echt voedsel kan je lichaam geven wat het nodig heeft. Alleen echt voedsel bevat voldoende Qi van goede kwaliteit.
  • Eet gevarieerd: Je dieet moet gevarieerd en evenwichtig zijn, met complexe koolhydraten, hoogwaardige eiwitten en veel groenten. Het wordt aanbevolen om seizoensgebonden en lokaal voedsel te eten.
  • Eet gekookt voedsel: Gekookt voedsel, waaronder groenten, heeft de voorkeur omdat het gemakkelijker te verteren is en vriendelijker voor het spijsverteringsstelsel. Groenten zijn over het algemeen beter gekookt dan rauw. Koken, stoven en bakken worden aanbevolen in plaats van bakken en grillen. Het hangt ook af van het seizoen.
  • Eet regelmatig: Regelmatig eten op hetzelfde tijdstip elke dag helpt om de Milt Qi te harmoniseren. In het ideale geval eet je drie keer per dag en vermijd je "pikken tussen de maaltijden".
  • Eet gematigde porties. Matige consumptie helpt de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen te verbeteren.
  • Kook en eet met aandacht: Voedsel met liefde en zorg bereiden versterkt de heilzame werking ervan. Neem de tijd om voedzame soepen, bouillons en stoofschotels te bereiden.
  • Vermijd belastend voedsel: Voedingsmiddelen die je moe, opgeblazen of zonder energie laten voelen, zijn niet goed voor je. Dit zijn allemaal tekenen dat ze je verzwakken.

Algemeen aanbevolen voedingsmiddelen om de milt te versterken

  • Neutrale en warme zoete smaken: Deze omvatten granen zoals witte rijst, haver, boekweit, spelt, en wortelgroenten zoals wortelen, zoete aardappelen, pompoen.
  • Licht gekookte groenten: groene bladgroenten en malse groenten zoals broccoli en bonen die licht gekookt moeten worden.
  • Eiwit: Hoogwaardige eiwitbronnen zoals kip, rundvlees, lam, vis zoals makreel en tonijn.
  • Kruiden: kleine hoeveelheden pittige kruiden zoals ui, knoflook, verse gember, kaneel, nootmuskaat, venkel.

Algemene voedingsmiddelen die de milt belasten

  • Rauw en koud voedsel: Groentesalades, rauw fruit, spruiten en graankiemen, tofu.
  • Vochtproducerend voedsel: IJs, zuivelproducten (behalve kleine hoeveelheden boter en yoghurt), suiker, chocolade.
  • Bewerkt voedsel: Vermijd ethers, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en chemisch gemodificeerd voedsel. Deze voedingsmiddelen brengen geen kwalitatieve en bruikbare Qi en verzwakken de Milt.
Voeding, Producten, Aanbevolen, Voor,Zwangerschap, Gezond, Dieet

Seizoensgebonden eten in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)

Seizoensgebonden voeding is de sleutel in TCM voor het behouden van evenwicht en gezondheid. Elk seizoen heeft zijn eigen specifieke energetische kwaliteiten die het dieet moet weerspiegelen.

  • Lente. Het eten van lichte, verse lentegroenten zoals: radijs, lente-uitjes, sla, alle soorten granen, peulvruchten erwten, bonen en linzen, kruiden zoals paardenbloemen, madeliefjes en brandnetels, en zuur voedsel dat de Lever Qi ondersteunt worden aanbevolen.
  • Zomer: Het doel is om het lichaam af te koelen en hart Qi te bevorderen. Het dieet moet verfrissend en hydraterend zijn, inclusief meloenen, komkommers, tomaten, zeewier, boekweit, couscous, spruiten, bulgur, enz. Licht gekookt of kort gekookt voedsel heeft de voorkeur.
  • Herfst: Richt zich op het bevochtigen van de longen en het voorbereiden op de koudere maanden. Het eten van warmer voedsel zoals soepen, stoofschotels en wortelgroenten wordt aanbevolen. Ook peren, abrikozen, boekweit, quinoa, rijst, mungbonen, spinazie, bieten, wortelen en wit hartig voedsel zoals radijs, mierikswortel en prei.
  • Winter: Het doel is om warmte te behouden en de Qi van de nieren te versterken. Het dieet moet rijk zijn aan voedzaam en verwarmend voedsel zoals vleesbouillons, wortelgroenten, zaden en noten, peulvruchten en warme kruiden zoals gember en kaneel. Lang gekookt voedsel heeft de voorkeur.

Seizoensgebonden TCM-eten helpt het lichaam zich aan te passen aan weersveranderingen en bevordert de algehele harmonie en gezondheid.

Klinische aantekeningen

Door de voedingsprincipes van TCM te volgen, kunnen we onze gezondheid op lange termijn verbeteren, onze weerstand tegen ziekten verhogen en een betere levenskwaliteit bereiken. Voeding is de sleutel tot harmonie van lichaam en geest en door het goed te gebruiken kunnen we optimale gezondheid en welzijn bereiken.

Versterk de milt met bouillons van vlees, groenten en granen.

Doe alles in verhouding. Het basiswoord van de Chinese geneeskunde is "proportioneel". Elk extreem is een probleem. Eet niet altijd hetzelfde, maar gevarieerd. Doe en eet wat je wilt, maar met mate.


Praktische tips

  • Voedselconsumptie: Het verteringsproces begint in de mond, dus je moet het voedsel grondig eten. Eet langzaam en rustig, let op je eten en geniet ervan.
  • Lichaamsbeweging: Voldoende maar niet uitputtende lichaamsbeweging is belangrijk. Te veel zitten en denken is slecht voor de milt, dus het is raadzaam om zittend werk te combineren met lichaamsbeweging.
  • - Rust en slaap: Het is niet alleen belangrijk om te bewegen, maar ook om voldoende te rusten. Probeer zoveel mogelijk te slapen voor middernacht. Ga op hetzelfde tijdstip naar bed en bouw je activiteiten 's avonds af.
  • Houd je emoties onder controle: Emoties helpen om onevenwichtigheden in het lichaam te harmoniseren. Problemen ontstaan wanneer ze overmatig zijn, worden verlengd of onderdrukt. Laat ze vrij stromen, observeer ze, maar probeer ze niet te veel te temmen of er aan toe te geven.

Voeding is een belangrijk element in het behouden van gezondheid en Qi-balans. Door deze principes te volgen, kunnen we onze algehele gezondheid en vitaliteit ondersteunen.

Bouw goede relaties op, al het bovenstaande zal niet veel effect hebben op je gezondheid als je geen goede relaties opbouwt met de mensen om je heen. Met je partner, kinderen, ouders, familieleden, collega's op het werk en mensen in je omgeving. En dat is de allerbelangrijkste regel.

Cardio,Duurzaamheid,Oefeningen,,Gebruik,een,fitnesshorloge,en,een,app.

Voorbeelden van maaltijdplannen

Dieetplan voor het versterken van de Milt:

- Ontbijt: Warme pap met honing en kaneel.

- Lunch: Gestoomde groenten met rijst en kip.

- Diner: Rode linzensoep met wortels en gember.

Een menu om Yin en Yang in balans te brengen:

- Ontbijt: Warme jasmijnthee met een beetje honing, volkorenbrood met avocado.

- Lunch: verse groentesalade met tofu en sesamzaadjes.

- Diner: Gestoomde vis met wortelgroenten en aardappelen.

Conclusie

Volg de basisprincipes:

  • Regelmaat en rust bij het eten.
  • Een evenwichtige voeding.
  • Versterken van de milt.
  • Kwaliteitsvoedsel kiezen.
  • Bereiding van voedsel met het oog op de energetische eigenschappen.
  • Het dieet aanpassen aan de seizoenen.
  • Langzaam en rustig eten.
  • Regelmatige lichaamsbeweging.
  • Voldoende rust.
  • Alles redelijk doen.
  • Je emoties onder controle houden.
  • Bouw goede relaties op.