Ma-vr 7:00-15:00
Wat is Qi
Qi is de basisstof en de drijvende kracht van ons lichaam. Het is als de brandstof van ons lichaam. Dankzij Qi kan ons lichaam bepaalde functies uitvoeren.
We vertalen Qi meestal als "energie". Het is de activator van functies, het is de bron van de warmte van ons lichaam, het yang deel ervan vormt een beschermend omhulsel om ons heen en maakt deel uit van onze immuniteit, het reguleert de bloedstroom en houdt het bloed vast in het vaatstelsel, het is verantwoordelijk voor het metabolisme, dat wil zeggen de werking van onze stofwisseling, en het voorziet ons lichaam van voedingsstoffen die de werking en regeneratie ondersteunen.
Meer over de functies van Qi vind je hier.
De kwaliteit van onze Qi wordt beïnvloed door de kwaliteit en kracht van de essentie die we van onze voorouders hebben overgenomen, de kwaliteit van het voedsel dat we eten en de kwaliteit van de lucht die we inademen. En ook de kracht van de organen die Qi produceren uit voedsel en lucht.
Er kan een tekort aan Qi zijn in het lichaam als geheel of in afzonderlijke organen.
Typische symptomen van een algemeen Qi-tekort zijn:
Als we het over Qi-tekort hebben, bedoelen we meestal Milt Qi-tekort. Er kan echter ook een tekort aan Qi zijn in de meeste andere organen - in de longen, dan kunnen we moeilijker ademen, in de nieren, dan hebben we een probleem met incontinentie, in het hart, dan kunnen we een probleem hebben met hartritmestoornissen, enz.
De basissymptomen van een tekort aan Milt Qi zijn:
Algemene principes
Het dieet moet de Qi van de Milt versterken door middel van goed gekookte, eenvoudige maaltijden met relatief weinig ingrediënten. De basis van het dieet bestaat uit complexe koolhydraten aangevuld met kleine hoeveelheden hoogwaardige eiwitten en licht gekookte groenten. Het voedsel moet vers zijn, een lust voor het oog en de smaak, en bij voorkeur gemaakt van lokale seizoensproducten.
Hoewel alle voedingsmiddelen gekookt moeten worden, is het niet aan te raden om ze te lang te koken tot ze klef zijn. Groene bladgroenten en malse groenten zoals broccoli en bonen hoeven maar licht gekookt te worden, terwijl wortelgroenten en granen hun vorm, textuur en Qi behouden, zelfs na lang en langzaam koken.
Het verteringsproces begint in de mond, dus het voedsel moet goed gekauwd worden en langzaam geproefd. Van het eten moet genoten worden. Een streng of monotoon dieet is schadelijk voor de Milt.
Voedselbereiding
Alleen al de bereiding kan een aanzienlijk effect hebben op de algehele kwaliteit van Qi en de heilzame werking van het voedsel. Het spreekt voor zich dat gerechten die met liefde en plezier zijn bereid beter smaken dan gerechten die in de winkel zijn gekocht of die haastig of met afkeer zijn bereid. Dit is vaak een struikelblok, want niet iedereen houdt van koken of heeft er de tijd voor. Maar de tijd en moeite nemen om jezelf te voeden is op zich al een belangrijk onderdeel van het genezingsproces.
In het weekend tijd vrijmaken om dikke en voedzame soepen, groente- en vleesbouillons en stoofpotten te bereiden voor de komende week is een manier om actief deel te nemen aan het proces om de Milt te versterken. Door dit te doen verbeter je ook je mentale welzijn, wat ook goed is voor de Milt.
Verboden voedsel
Om de Qi van de Milt te versterken is het belangrijk om:
Evenredige voedselsamenstelling bij Qi-deficiëntie
Koolhydraten moeten het hoofdbestanddeel zijn van de voedselinname (40-60%), gekookte groenten (30-40%) en goede kwaliteit eiwitten (10-20%) vormen de rest. Dit is vooral belangrijk in de eerste fasen van de behandeling. Naarmate de Milt sterker wordt, kunnen natuurlijk andere elementen aan het dieet worden toegevoegd. In het geval van een hogere nattigheid moet het volume van de koolhydraatinname echter zorgvuldig in de gaten worden gehouden. Als de milt al sterker is geworden of als je in een warm klimaat bent, kunnen kleinere hoeveelheden bladgroenten (voor op de boterham enz.) worden toegevoegd.
Een van de beste voedingsmiddelen om Slezina te helpen haar Qi te herstellen is misschien wel congee rijstepap.
Dit is een lang gekookte rijstepap. Gewoonlijk wordt rijst gekookt met water in een verhouding van 1:9. Congee kan op smaak worden gebracht met verschillende ingrediënten.
Bekijk dit recept voor meer inspiratie over hoe je congee rijstepap maakt.